Ik werk als adviseur, docent, trainer en projectleider voor het onderwijs en de cultuureducatiesector. Sinds 2005 voor het expertisecentrum voor cultuureducatie van de stad Amsterdam, Mocca, en in toenemende mate voor een aantal organisaties als de het Conservatorium van Amsterdam, Fontys Academy of the Arts, Cultuur+Ondernemen, Hart Haarlem, PleinC, DOK-Cultuurhelden Delft, Fleck Flevoland en het Landelijk Kenniscentrum voor Cultuureducatie en Amateurkunst, LKCA. 

 

Na drie decennia op allerlei manieren werkzaam te zijn geweest in de kunsteducatie-sector is het heel inspirerend om nieuwe generaties kunstenaars en docenten te mogen opleiden, trainen en enthousiasmeren. Zij doen dat in een snel veranderende samenleving waar nieuwe begrippen centraal komen te staan in het werk. Van procesgericht werken en coachend lesgeven tot inclusie en global art. Dit alles neem ik mee in mijn les- en trainingspraktijk en dat houdt het werken in deze sector spannend en uitdagend. 

 

Mijn werk als trainer begon bij BIK (Beroepskunstenaars in de klas) met trainingen projectmanagement. Voor de Mocca Academie ontwikkelde ik diverse trainingen voor kunstenaars en docenten en daarnaast werd ik nu en dan gevraagd om trainingen te geven aan andere doelgroepen. 

 

Voor Cultuur+Ondernemen ontwikkelde ik diverse workshops en trainingen over onder andere productontwikkeling, profilering, acquisitie- presentatie- en onderhandelingstechniek. Ik trainde docenten beeldende kunst in opleiding (AHK Breitner Academie), ontwerpers (Driving Dutch Design), modeontwerpers, fotografen en dansdocenten (stichting Strooom).

 

Voor de Mocca Academie ontwikkelde ik de cursus Fondsenwerving in het Onderwijs (voor cultuureducatie). Meer dan tweehonderd fondsenwervers uit het onderwijs en de culturele sector volgden deze cursus in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Gorkum en Oud-Beierland. Als projectcoördinator van Cre8 East Africa ben ik verantwoordelijk voor de fondsenwerving en heb ik, samen met het bestuur, sinds 2005 een groot aantal projecten kunnen realiseren. Regelmatig wordt ik gevraag om advies te geven op het gebied van fondsenwerving aan instellingen en individuele kunstenaars.

 

De afgelopen vijftien jaar trainde ik meer dan 250 Interne Cultuur Coördinatoren (ICC) in Amsterdam. Daarnaast verzorgde ik vanaf studiejaar 2015-2016, samen met het Marnix Opleidingscentrum en KunstCentraal, de post-hbo-cursus cultuurbegeleider in Amsterdam en Utrecht. 

 

In het kader van een Leonardo Livelong Learning Programme van ICEnet ontwikkelde ik met een groep Europese collega's en onder leiding van Creativity, Culture, Education (CCE) in 2013 - 2015 de Traks4A tool. Een tool voor kunstenaars om hun cultuureducatiecompetenties te testen en bij te schaven.  Daarna maakte ik deel uit van het projectteam Europe in Perspective, dat de training Becoming, Belonging, Believing over kunsteducatie en inclusie ontwierp, waarvan ik de eerste geaccrediteerde trainer in Nederland ben. 

 

De afgelopen vijftien jaar heb ik ruime ervaring opgedaan in het werken met interculturele groepen in Nederland, met name asielzoekers (Theater Organisatie voor Vluchtelingenkinderen) in diverse projecten in Oost-Afrika. Samen met Sami Gathii (Yaden East Africa) en Janneke Tigchelaar ontwikkelde ik de Cre8 in 8 methodiek. Een stappenplan gericht op jonge makers en jeugdgroepen voor het ontwikkelen van sociaal-artistieke projecten. In 2016 ontwikkelde ik met twee collega's uit Kenia, Harrison Okwach en Dina Abok, de Cre8 in 8-training. Vanaf 2021 organiseren we het tweejaarlijkse Cre8 Masterclass-programma in samenwerking met de Nederlandse NGO Wilde Ganzen en hun Change the Game academy.   

 

Het Vijfde Seizoen is een 'artists in residence'-programma van psychiatrische inrichting Altrecht in Den Dolder. Hier was ik in 2016 en 2017 werkzaam als gespreksleider en moderator voor een bijscholingsprogramma voor psychiaters.

 

Tussen 2016  en  2019 was ik docent aan de Master Kunsteducatie van Fontys Academy of the Arts in Tilburg. Daar ontwierpen eerstejaarsstudenten onder mijn leiding een training over creatief vermogen voor leerkrachten en kunstenaars in het primair en voortgezet onderwijs en begeleidde ik tweedejaars studenten bij het schrijven van hun 'meesterstuk'.

 

Sinds het academisch jaar 2019-2020 maak ik deel uit van een groep docenten die de Master Musical Leadership voor het Conservatorium van Amsterdam en de Music for an Inclusive Society Master Elective heeft vormgegeven.  

 

Sinds het academisch jaar 2022-2023 ben ik verbonden aan de Fontys Academy of the Arts als docent, adviseur, coach en intervisiebegeleider in diverse projecten van de cluster kunstvakopleidingen en de Master Kunsteducatie. 

 

Dans was en is één van mijn passies en ik geef dan ook nog danslessen en workshops aan uiteenlopende doelgroepen. Jonge kinderen en ouders, kinderen met down, jonge kunstenaars in Oost-Afrika en groepsleerkrachten uit het basisonderwijs. 

 

Als coach werk ik regelmatig met kunstenaars, creatieve professionals en studenten van diverse kunstvakopleidingen. De komende jaren breid ik mijn werk als coach verder uit en verdiep ik me verder in het coachen tijdens de opleiding coach practitioner van het coachcollege van de Baak.